Direct contact? Bel: 070 - 321 4567

Home > Nieuws > Griep en Pneumokokkenvacinatie

Griep en Pneumokokkenvacinatie

Griep en Pneumokokkenvacinatie

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met long- of hartaandoeningen. 
Dit jaar krijgt een aantal groepen voor het eerst een uitnodiging voor een gratis griepprik. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een cochleair implantaat.

Uitnodiging griepprik 

In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de gratis griepprik. Die krijgen ze van hun huisarts of instellingsarts. Hoort u bij de doelgroep? Dan krijgt u automatisch een uitnodiging thuis. Op de uitnodiging staan een datum en tijd waarop u de griepprik kunt halen.  Uw huisarts heeft geregeld dat u dan de griepprik kunt halen. Bijvoorbeeld door voor die dag extra personeel in te roosteren. Of door een externe locatie te huren waar grotere groepen mensen tegelijkertijd gevaccineerd kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat u komt op de aangegeven datum en tijd.

Waarom een pneumokokkenprik?

Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Uw afweer wordt slechter als u ouder wordt. U kunt een ernstige ziekte krijgen zoals een longontsteking.

De bacteriën zitten bij veel mensen in de neus en keel, zonder dat ze er zelf ziek van worden.

  • Door niezen en hoesten komen de bacteriën in de lucht.
  • U kunt ze inademen en er ziek van worden. Vooral als uw afweer minder goed is.

De gevolgen kunnen ernstig zijn:

  • U kunt onder andere longontsteking krijgen.
  • Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
  • Na ziekte door pneumokokken kan uw gezondheid minder goed blijven.
  • U heeft kans op eerder overlijden.

De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. Er zijn ruim 90 typen pneumokokken. In het vaccin zitten de 23 typen waarvan mensen van 60 jaar en ouder het vaakst ziek worden.

Kleine kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen pneumokokken. Dat vaccin bevat minder types dan het vaccin waarmee ouderen worden gevaccineerd.

Na vaccinatie heeft u minder kans om ziek te worden. Als iedereen zich zou laten vaccineren kunnen we per jaar ongeveer 850 van de 6.000 ziekenhuisopnames en 140 van de 900 sterfgevallen voorkomen.

Uitnodiging Pneumokokkenvaccinatie 2023

In september 2023 ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

In de uitnodiging staat wanneer en hoe laat u de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. 

Heeft u vragen?

U kunt elke donderdag van 10:00 uur tot 14:00 uur telefonisch contact opnemen, op onze vaccinatielijn nummer 06-87404987

https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep

https://www.rivm.nl/pneumokokken